Orthomoleculaire

voeding.

YOU ARE WHAT YOU EAT…SO DON’T BE FAST, CHEAP, OR FAKE.

Orthomoleculaire voeding

Bij orthomoleculaire therapie staat voeding bovenaan. Het gaat niet alleen over supplementen zoals vaak wordt gedacht, maar over goede gezonde en vooral voedzame dagelijkse maaltijden. De orthomoleculaire voedingsleer wil ervoor zorgen dat de cellen in ons lichaam de juiste voedingsmiddelen krijgen, in een optimale hoeveelheid. Het is een studie naar de werking van micro- en macrovoedingsstoffen in het lichaam, om een goede gezondheid te bereiken, én in stand te houden. Behalve vitaminen en mineralen, zijn de juiste aminozuren (bouwstoffen van eiwitten), vetzuren, fytonutriënten (plantenstoffen) en water de stoffen waar het om gaat. En dan het liefste ook nog in de juiste verhoudingen.

Bij een orthomoleculair voedingspatroon ga je niet ‘op dieet’. Het is het bewust worden van wat je precies eet, de nutteloze vulling uit je voeding schrappen, en overstappen op gezonde voeding. Een opgeblazen gevoel na het eten is niet normaal, en het is ook niet normaal dat je de hele dag koffie nodig hebt om alleen maar een werkdag door te komen. Appelsap bevat tegenwoordig meer suiker dan cola. Zelfs aan kippenbouillon is suiker toegevoegd. 

Nu kun je wel goed eten, maar je moet wel weten of je lichaam alle voedingsstoffen die je aanbiedt ook kan opnemen. Bij orthomoleculaire voeding kijken we hiernaar, maar ook naar zaken als neurotransmitters, hormonen en je darmflora. Bij orthomoleculaire therapie maken we gebruik van biochemische kennis, en de celstofwisseling.

De balans herstellen

Ons voedsel bevat tegenwoordig veel minder voedingsstoffen door uitputting van de bodem, en door de vele industriële bewerkingen. Tel daarbij op dat er veel additieven zijn toegevoegd, het voedsel is bespoten met pesticiden en schimmeldodende stoffen, het is verpakt in synthetisch materiaal…. Onze huidige voeding is niet meer toereikend voor wat ons lichaam nodig heeft, het lichaam raakt daardoor uitgeput en ziek. We eten in verhouding te veel (bewerkte) koolhydraten, te weinig eiwitten en te weinig gezonde vetten, en onze voeding bevat te weinig vitaminen, mineralen en sporenelementen. Om de balans te herstellen moeten we weer terug naar voeding die de cellen opbouwt, en er moet voeding uit ons dagelijks menu dat niet goed voor ons is. De balans moet weer worden hersteld. Voeding in plaats van vulling!

Maar het is te kort door de bocht om te denken dat orthomoleculaire voeding alleen betekent dat je kant-en-klaarproducten, suiker en gefrituurde snacks eruit moet gooien. Het gaat een stuk dieper dan dat. We zoeken naar datgene wat voor jou goed is, wat bij jouw levensstijl past, een voedingspatroon dat je kunt volhouden.

Diabetes, hartziekten, nierziekten, astma, hoge bloeddruk….het aantal chronische ziekten loopt hard op.  Maar ook vermoeidheid, slechter zicht, vergeetachtigheid, niet op woorden kunnen komen, slechte concentratie….dit alles kan te maken hebben met een slecht voedingspatroon.

De voordelen

Met een orthomoleculair voedingspatroon krijg je:

* Een beter slaappatroon

* Ben je minder opgejaagd

* Is het rustiger in je hoofd

* Zijn je gedachten helder

* Pieker je minder

* Ben je minder stressgevoelig

* Wordt je huid gezonder

* Heb je minder last van haaruitval

* Raak je minder snel geblesseerd

* Ga je naar een gezond gewicht

* Heb je minder last van buikkramp en spierkramp

Natuurlijk is orthomoleculaire therapie geen vervanging voor een arts of specialist. Met goede voeding ondersteunen we je gezondheid, indien nodig verwijzen we je altijd door.

Maak een afspraak om eens samen naar je voedingspatroon te kijken!